Hur nöjd med sig själv får man vara?

Zlatan Ibrahimovic är en fotbollsspelare som konstant har skapat rubriker. Sedan decennieskiftet, då Zlatan slog igenom som mest både inrikes och internationellt, så har han haft en stormig relation till pressen. Genom åren som proffs så har han hunnit gå ifrån kontroversiell till hyllad, från egoistisk till charmig.

Zlatan har alltid haft en kaxig attityd och redan när han var 17 år så flög han till London, då han blivit inbjuden till Arsenals träningsanläggning. Efter ett erbjudande att provträna med Arsenals seniorer så tog det inte lång tid innan Zlatan satt på ett plan tillbaka mot Malmö FF, där han hade kontrakt. I sin självbiografi ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” så skriver han:

”Arsene Wenger (Arsenals huvudtränare) bad mig att ha ett provspel med Arsenal när jag var 17 år. Jag tackade nej. Zlatan gör inte auditions.”

Det blev ett ramaskri. För hur kan man tacka nej till en sån möjlighet? En chans som otroligt många drömmer om att få.

Sedan dess har det fortsatt. Hans självsäkerhet har irriterat och när han var yngre så var det många som ville ta ner honom på jorden. Idag så har han färre tvivlare, då han har bevisat så mycket prestationsmässigt, både på och utanför planen.

Han har samarbeten med stora företag som t.ex. Volvo och Vitamin Well och i en intervju med SAS kundtidning Scandinavian Traveler 31 maj 2016 så pratar han med stor självsäkerhet om hur han har hjälpt företagen att växa.

– Det är jag som väljer dem, inte tvärtom. Volvo var litet innan de träffade mig! Först var det ”Made by Sweden”, nu är det ”Made by Zlatan”, säger han med ett litet skratt. Och med en litet allvarligare ton så fortsätter han:

– Herregud, första veckan efter min reklam sålde Volvo mer än vad de normalt gör på sex månader. Det är inget jag ska skryta om egentligen, resultatet talar för sig självt.

Men visst brinner han för att skryta. I en reklamfilm med just Vitamin Well så pratar han om att hans största drivkraft alltid varit alla hans tvivlare. De som buat åt honom och de som inte trodde att han skulle bli något. I reklamfilmen så säger han bland annat:

”Some people wanted to break me, but they only made me stronger. Others wanted to exploit me, but they only made me smarter.”

Han har uppenbarligen aldrig tvivlat på sig själv och i en intervju med DN 4 september 2015 så fick han frågan om hur han kommer se tillbaka på sin karriär när han väl lägger skorna på hyllan:

– Att jag gjorde mitt bästa. Och det skapade historia. Jag har inte sett många som har gjort det som jag har gjort. Ochdå jämför jag mig med svenska elitidrottare oavsett sport. Och med det som jag representerar med min bakgrund – Ibrahimovic – det känns mäktigt. Det känns bra. Det svider i mångas ögon. Framför allt i media.

Och i detta nu så har han gjort det ännu en gång. När han meddelade att han inför nästa säsong kommer lämna sin nuvarande klubb Paris Saint-Germain så kunde han inte låta bli att göra det som Zlatan gör bäst. Lika självsäker som han alltid varit så levererade han ett nytt citat via sociala medier som journalister världen över längtat efter.

”Jag kom som en kung, jag lämnar som en legendar”.

11668830745_34a89d64ed_m

Zlatan Ibrahimovic trivs framför press och media Bild: Mohan CC by 2.0

Benjamin Nielsen

Fotnot. Texten är en uppgift att skriva krönika/kåseri i kursen Textkommunikation.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *