Greenpeace inspirerar till att förändra världen

IMG_2229Christian Sörlie Ekström är en ideellt arbetande Greenpeace-aktivist. Han hade under torsdagsförmiddagen fått i uppgift att inspirera och informera eleverna i Sam TemaVärlden om Greenpeaces idéer och aktioner.

– Jag är här idag för att inspirera ungdomarna på Risbergska. Jag hoppas att de får en större insikt på de klimatproblem som existerar runt om i världen. Jag ser gärna att några aktiverar sig och bidrar till vår organisation. Det kan handla om frivilliga bidrag, att hjälpa till med banderoller eller att gå den utmanande aktivistutbildningen.

Christian Sörlie Ekström pratar om Greenpeaces framtidsvisioner. De har t.ex. offentliggjort en plan om hur vi ska kunna ha en fossilfri elproduktion år 2030. Han menar på det att de är väl medvetna om att kol och kärnkraft är nödvändigt i en övergångsplan mot de klimat-smartare alternativen såsom vindkraftverk till exempel.

– Våra målsättningar är att hejda klimatförändringarna, rädda våra hav, skydda skogen, att det endast ska finnas GMO-fria jordbruk, eliminera giftiga kemikalier osv, säger Sörlie Ekström.

Greenpeace är en oberoende organisation som får sina resurser från privatpersoners ekonomiska stöd. De tar inte emot bidrag från företag då de inte vill bli begränsade med vad de får och inte får göra med pengarna.

­

– Alla involverade i organisationen gör det ideellt. Själv har jag varit bidragsgivare i 20-30 år och jag har varit aktivist i 8 år. Det som är viktigt att ha i åtanke är att du gör allting på egen risk och på din privata tid. Jag är även författare och jag har möjlighet att vara så engagerad i organisationen just på grund av mina flexibla arbetstider. Greenpeace som organisation står inte för några skadestånd eller liknande. Allt som du gör sker på egen risk och du har endast dina egna försäkringar som kan hjälpa dig, säger Sörlie Ekström och fortsätter:

– Vi håller på med civil olydnad i nästan alla våra aktioner. Det handlar om att vi utför det som vi tycker är fel, fast i en mycket mindre grad än vad företagen eller staten kan göra. Allt för att få uppmärksamhet från press och media. Vi står alltid för icke-våld i alla lägen och vi gör inget motstånd om polisen väljer att bryta aktionen.

IMG_2223Benjamin Nielsen

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *