Nu utvecklar vi en idésluss för utveckling och innovation

Örebro kommun har beviljats 4 miljoner kronor från Vinnova, Sveriges Innovationsmyndighet, för att utveckla en intern idésluss. Målet är att bidra till utveckling och innovation för att kunna erbjuda medborgarna riktigt bra tjänster även i framtiden.

idesluss

Till slussen ska man som medarbetare eller chef i kommunen kunna vända sig när man har en idé och vill ha hjälp att utveckla den. Det kan handla om ett förändrat arbetssätt, utveckling av en tjänst eller ”pryl”, eller något helt annat. Fokus ligger på nyttan för medborgaren.

Syftet med idéslussen är att bidra till utveckling och innovation, som är en förutsättning för att kommunen ska kunna erbjuda riktigt bra tjänster till medborgarna även i framtiden.

– Idéslussen riktar sig till kommunanställda, åtminstone de första åren. Men många idéer uppstår ju i det dagliga arbetet i kontakter med medborgarna, och kommer att vara grundade på medborgarnas synpunkter. Hela tanken med idéslussen är att utveckla goda idéer till nytta för de som nyttjar kommunens tjänster, säger Cathrin Andersson, projektledare för idéslussen. Hon fortsätter:

– Vi kommer dessutom att samverka med externa aktörer i regionen i utvecklingen av idéerna, så där kan även organisationer, myndigheter och det lokala näringslivet bli delaktiga.

Kommunens ansökan om stöd från Vinnova bedömdes av en grupp av externa aktörer med kompetens inom kommuner, landsting och regioners verksamhetsområden samt näringsliv och forskning. Baserat på rekommendationer från bedömningsgruppen valde sedan Vinnova vilka projekt som gick vidare till intervju. Vinnova har därefter fattat ett formellt beslut om vilka projekt som finansieras utifrån projektets potential, aktörskonstellation och genomförbarhet.

– Det är väldigt roligt att Vinnova ser positivt på vår planerade sluss, på hur den ska byggas och fungera och på hur vi tänker att idéer och innovationer ska bidra till utveckling, säger Cathrin Andersson.

Från och med våren 2017 ska Örebro kommuns idésluss vara igång.

Är du nyfiken på projektet?

Fråga gärna Cathrin Andersson, projektledare för Örebro kommuns idésluss, cathrin.andersson@orebro.se.

Läs mer om stödet från Vinnova

2 reaktion på “Nu utvecklar vi en idésluss för utveckling och innovation

  1. På Praktikcentrum har vi många deltagare som har stort behov av få hjälp med vissa saker. Som tex glasögon, tandvård, försörjningsstöd, ringa till läkare mm
    Deltagarna ska då besöka servicecenter för att få viss hjälp. Saknar den hjälpen på PC. Tycker att man borde få den hjälpen här någon för eller eftermiddag i veckan. Det skulle göra mycket för deltagarna att få den hjälpen för att komma närmre arbete. Som det är nu måste man ta ledigt på arbetet för att ta sig upp till stan istället för att boka en tid här.

  2. Hej Anita! Tack för din synpunkt! Som medarbetare i Örebro kommun kan man vända sig till Idéslussen om man har en konkret idé på något som kan förbättra de tjänster kommunen erbjuder medborgarna. Gå gärna in på http://www.orebro.se/ideslussen Där får du veta mer om hur det går till, och där kan du även lämna en idé. Vänliga hälsningar, Cathrin Andersson

Kommentarer inaktiverade.