Succé för Örebro kommuns nostalgikonto!

Responsen från örebroarna har varit riktigt, riktigt stor efter att vi nyligen kickade igång nostalgikontot ”Tillbakablick Örebro” på Instagram. På mindre än fyra veckor har kontot redan fått närmare 4 700 följare – alltså mer än 1 000 följare i veckan. Det är riktigt fina siffror.

Bilder från Tillbakablick Örebro

Det har också varit superstort engagemang på varje bild, med ett snitt på 350-400 likes per bild. Vissa bilder har till och med fått nästan 700 likes. Det är med andra ord en väldigt stor andel av våra följare som gillar varje bild. Dessutom har nästan alla bilder hittills genererat väldigt många kommentarer, vilket är lite ovanligt med tanke på att drygt 99 procent av interaktionerna på Instagram utgörs av likes och resterande en procent av kommentarer. Men så ser inte förhållandet alltså ut för Tillbakablick Örebro – @tborebro

Från min tid som webbredaktör på na.se visste jag att folk uppskattade när vi gjorde bildspel av bilder från Stadsarkivets bildarkiv online. Jag tog med mig idén när jag började jobba som kommunikatör för Örebro kommun, för det är en riktig guldgruva med över 44 000 tillgängliga bilder.

Nu har ju Örebro kommuns centrala Instagram-konto varit ”upptaget” eftersom vi där använder en stafettprincip som innebär att en kommunal verksamhet tar hand om kontot en vecka i taget. Men jag såg att det fanns ett behov av andra typer av bilder på kommunens Instagram, bland annat nostalgibilder från Örebro. Och så föddes idén till ”Tillbakablick Örebro” som fick bli ett renodlat nostalgikonto. Syftet med kontot är att kunna vara lite folkbildande, så att örebroarna lära känna Örebro ännu bättre, men också att de ska känna en stolthet över sin stad och historia.

Just nu är tanken att lägga ut en ny bild varje dag. Men det kanske kommer att ändras till tre bilder i veckan eller liknande. Det beror ju på hur responsen från följarna kommer att se ut framöver. Nu har jag inte gjort någon närmare analys av vilka det är som följer kontot, men när man kikar på kommentarer till bilderna tycks det vara en väldigt stor spridning i åldrarna, allt från 17-18-åringar, som förvånas över hur det sett ut i Örebro tidigare, till lite äldre personer i 60-70-årsåldern som kommer ihåg och blir nostalgiska.

Så det är väldigt kul! Även medialt har det varit ett stort intresse. Både NA, SVT och SR har uppmärksammat kontot.

Har du frågor?

Välkommen att kontakta Linus Mattisson, kommunikatör på Örebro kommun.