Örebro kommun använder Instagram för att driva engagemang

Sedan några veckor tillbaka rullar Örebro kommuns stafettkonto på Instagram. Tanken med kontot är att visa upp kommunens breda organisation genom att olika verksamheter sköter kontot en vecka i taget.

Två syften

Ett syfte med satsningen är att våra medborgare ska få en inblick i vad Örebro kommun gör, som förhoppningsvis kan leda till ökad transparens samt stärka Örebro kommuns varumärke.

Ytterligare ett syfte är att få igång Örebro kommuns Instagram-konto som var ganska inaktivt innan.

Ökad användning

Just Instagram är kanske det hetaste sociala nätverket just nu, inte minst i Sverige. Enligt Stiftelsen för internetinfrastrukturs (.SE) årliga rapport ”Svenskarna och internet” ökade andelen svenskar som använder den populära fototjänsten från 15 procent 2013 till 28 procent i fjol. Och det fortsätter växa. Populärast är tjänsten bland kvinnor, men användandet ökar även bland männen. Sedan vi körde igång stafettkontot har Örebro kommun ökat andelen användare med drygt 50 procent.

Instagram driver engagemang

Instagrams största styrka är att det driver engagemang, faktiskt 15 gånger mer än Facebook, enligt en rapport. Eftersom Instagram har ett ofiltrerat flöde tvingas Instagram-användarna vara mer selektiva med vilka de följer, till skillnad från Facebook vars bakomliggande algoritm Edgerank filtrerar bort det du är mindre intresserad av. Därmed är det ganska stor chans att din Instagram-följare är mer intresserad av just din verksamhet eller ditt varumärke.

Fler exempel

Utöver stafettkontot har vi också arbetat med Instagram-flöden på orebro.se utifrån valda hashtags, bland annat kunde man följa politikernas och tjänstemännens resa till Cannes via Instagram, men också via Twitter.

Vid naturreservaten Oset och Rynningeviken, ligger Naturens hus som en port in i naturreservatet – en mötesplats för alla naturvänner. Naturens hus har just nu en fototävling som i år fokuserar på Instagram. Det har redan kommit in ett 50-tal bidrag via #osetimitthjärta.

Välkommen att följa oss på Instagram: https://instagram.com/orebrokommun/

Har du frågor om satsningen eller vårt arbetet med sociala medier?

Kontakta gärna vår sociala medier-redaktör Linus Mattisson, linus.mattisson@orebro.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *